Międzynarodowy Dzień Walki z Rakiem,
ustanowiony w Paryżu na Światowym Szczycie Walki z Rakiem w lutym 2000 roku.
Wtedy też przyjęto Kartę Paryską, zobowiązującą państwa, które ją podpisały do stworzenia programów zapobiegających i metod leczenia chorób nowotworowych.
W zasobach naszej Biblioteki znajdą Państwo książkę idealną dla osób walczących z chorobą nowotworową oraz dla ich rodzin i przyjaciół.
„Kuchnia antyrakowa” pomoże w odnalezieniu się w gąszczu faktów i mitów dotyczących tego, co powinno się jeść w trakcie terapii. W pierwszej części książki znajdziesz mnóstwo informacji na temat odżywiania się w tym trudnym okresie oraz wskazówki, które pozwolą ci wybrać najbardziej odpowiednią dla siebie dietę. W drugiej – ponad 150 przepisów na pożywne potrawy i przekąski na czas leczenia (dania bardziej kaloryczne i łatwiejsze do zjedzenia) i po jego zakończeniu (propozycje zdrowych dań, które pomagają utrzymać zrównoważoną dietę).
Przepisami podzielili się również cenieni szefowie kuchni i krytycy kulinarni, m.in. Mary Berry, Nigella Lawson, Ruth Rogers i Rick Stein
W książce między innymi: cynamonowe tosty francuskie, zupa kalafiorowa z czosnkiem i kurkumą, curry z kurczaka i dyni, krem z pomidorów z soczewicą i warzywami, lody bananowe.
Dzięki książce „Kuchnia antyrakowa”:
• poradzisz sobie z problemami typowymi dla choroby nowotworowej: zmianą wagi ciała, zmniejszonym apetytem, problemami z odczuwaniem smaku i przełykaniem
• wypróbujesz i ugotujesz nowe potrawy, co może mieć duże znaczenie terapeutyczne, ponieważ zdrowe jedzenie w przyjaznej atmosferze to jeden z niezwykle istotnych elementów mających wpływ na naszą kondycję fizyczną i psychiczną
• nie będziesz się zastanawiać co możesz jeść a czego unikać, bo przepisy zostały przeanalizowane przez specjalistę w dziedzinie onkologii
Książka składa się z dwóch części. Pierwsza opisuje gdzie znajdziesz najważniejsze witaminy, rolę ćwiczeń fizycznych w procesie leczenia, emocjonalny stosunek do jedzenia, gotowanie jako części terapii i wiele innych aspektów. W tej części znalazły się ponadto tabele dopasowujące przepisy do poszczególnych problemów, jak słaby apetyt, niska energia, suchość w ustach itp. Z tymi wytycznymi w prosty sposób dobierzesz idealne potrawy.
Druga część to przepisy, z których każdy ma wskazaną wartość energetyczną, liczbę porcji i wskazówki dodatkowe dotyczące przygotowywania i produktów.Na początku książki znajduje się tematyczny spis treści, a na końcu alfabetyczny indeks potraw i produktów.
Proponujemy również:
Książka napisana przez autorkę bloga Zielone koktajle i bestsellera Zielone koktajle. 365 przepisów Koktajl to zdrowa, kolorowa i pyszna bomba witaminowa, której przygotowanie zajmuje kilka minut. W książce znajdziesz 365 przepisów na koktajle dla najmłodszych, a także kobiet w ciąży i matek karmiących. Propozycje z książki świetnie sprawdzą się w roli śniadania, podwieczorku, pomogą na przeziębienie i zachwycą gości na imprezie urodzinowej. Inspiruj się przepisami, miksuj na zdrowie i komponuj składniki samodzielnie, tworząc własne receptury zarówno na koktajle codzienne, jak i na specjalne okazje.
Zapraszamy po lekturę na zdrowie:)