Cebula pasuje do wszystkiego, bez niej nie jedno danie pozbawione jest smaku i wyrazistości. Nie ważne czy dodamy ją surową, gotowaną, czy smażoną zachowa wszystkie składniki odżywcze. Wystarczy, że obróbkę termiczną przeprowadzimy pod przykryciem. To niezwykłe warzywo posiada także właściwości lecznicze, które sprawiają, że staje się lekiem na wiele dolegliwości. Przy zapaleniu spojówek łagodzi dolegliwości i przyspiesza gojenie – warto więc czasem nad nią popłakać. Cebula przy katarze oczyszcza nos i dezynfekuje go. Syrop z cebuli najlepszy na kaszel – wszystko dzięki wykrztuśnym właściwością cebuli. Pomaga w objawach anginy i grypy. Pomaga w problemach trawiennych – przyspiesza metabolizm. Działanie moczopędne cebuli pomaga w albuminurii (obecność białka w moczu) a także w uremii (zwiększona obecność mocznika). Cebula usuwa nadmiar wody, dlatego polecana jest osobom chorującym na artretyzm i reumatyzm. Wykazuje działanie przeciwcukrzycowe dzięki substancji podobnej do insuliny. Obniża poziom cukru we krwi. Leczy infekcje skórne wywołane gronkowcem złocistym, dzięki właściwościom antyseptycznym. Ułatwia gojenie się ran, szczególnie oparzeń. Wspomaga układ krążenia – zapobiega zakrzepom, działa kojąco na żylaki. Ta imponująca lista nie wyczerpuje wszystkich właściwości leczniczych cebuli, jednak powinna wszystkich przekonać do jej spożywania.
Prezentujemy Państwu zdrową i smaczną potrawę, którą warto wypróbować dla wzmocnienia odporności i nie tylko.
Zupa cebulowa wg przepisu Pani Ali Jakubowskiej
Składniki:
– 3 duże cebule
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka mąki
– 1,5 l wody
Wykonanie:
Cebulę pokroić w cienkie plasterki, następnie zeszklić na łyżce masła i oprószyć łyżką mąki. Zalać wodą. Gotować 20 min na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i imbirem. Zmiksować. Opcjonalnie można dodać białego, wytrawnego wina. Podawać z grzankami.
Zupa ma działanie oczyszczające a także odchudzające. Osoby z nadwagą mogą częstować się tym daniem 3 razy w tygodniu.Dziękujemy Pani Ali za podzielenie się przepisem na zdrowie:)
Sporządziła: Dorota Żurowska