Kulinarne tradycje Kujaw

Przedstawiamy dziś Państwu kolejną niezwykłą pozycję z półek naszej Biblioteki. „Kulinarne wędrówki po Kujawach i Pomorzu” ta praca zbiorowa powstała przy udziale kilkudziesięciu osób – autorów tekstów i zdjęć. Publikacja została dofinansowana z budżetu Województwa Kujawsko-Pomorskiego.

Pozycję, którą każdy powinien przynajmniej raz w życiu zobaczyć. Kujawy i Pomorze to region, który zaskakuje swoją różnorodnością kulinarną. Dlatego też książka ta zadziwia swoją zawartością, pokazując niezwykłe smaki naszego regionu. A do tego barwnie przedstawia dorobek pań z kół gospodyń wiejskich województwa. 

Na kartach książki znajduje się ponad 120 przepisów kulinarnych które pochodzą od pań z kół gospodyń wiejskich działających w ponad 30 gminach Kujaw i Pomorza.
Przeglądając tę publikację może zakręcić się w głowie od ilości potraw zawartych w niej. 120 potraw które zadowolą każdego. „Kulinarne wędrówki” to spacer po smakach doliny Wisły, Kujaw, Ziemi chełmińskiej, Pałukach, Borów Tucholskich, Kociewia…

Ta niecodzienna książka to nie tylko promocja smaków, ale też ukazanie gmin i powiatów w których działają koła gospodyń. Opisy pokazują najpiękniejsze zabytki, szlaki turystyczne i imprezy, na które ściągają ludzie z całego kraju. Do odwiedzin swoich gmin zaproszą sami wójtowie. Więc mamy szanse poznania też włodarzy którzy wspierają działania pań.

Książka jest pięknie wydana. Twarda oprawa, wysoka jakość druku i papieru  sprawi że posłuży nam długie lata. Barwne, piękne fotografie sprawiają, że potrawy wyglądają apetycznie. Aż chce się wypróbować potrawy. Autorki zaskakują nazwami. Bo kto z nas wie co to: Amoniaczki, Szandar, Churdzioki. Czy ktoś z państwa smażył ser, albo przygotował prawdziwą Śliwkówkę czyli nalewkę na śliwkach? Nie zabrakło też tradycyjnych przepisów na znane nam ciasta i potrawy.

W publikacji jest też zawarty kalendarz imprez, na których co roku można posmakować tradycyjnych potraw, przetworów i nalewek.

Nie bez przyczyny przybliżamy tę książkę właśnie teraz, gdy święta pukają do drzwi. Znalazły się w niej bowiem przepisy naszych lokalnych Stowarzyszeń, które z dumą prezentujemy.

Stowarzyszenie Gminna Rada Kobiet dzieli się przepisem na niesamowicie pyszny chleb wieloziarnisty, natomiast Stowarzyszenie Miłośników Kultury Kujawskiej „Sami –Swoi”  uczy jak zrobić tradycyjny świąteczny Żurek Kujawski.

Żurek kujawski:

SKŁADNIKI:

na zakwas:

  • 2 szkl. mąki żytniej,
  • 2 litry wody,
  • 4 ząbki czosnku,
  • kilka skórek razowego chleba,
  • szczypta soli i cukru,

na wywar:

  • wędzone żeberka,
  • podwędzana kiełbasa,
  • włoszczyzna,
  • cebula,
  • ziemniaki,
  • ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, czosnek, sól.

Przygotowanie:

Zakwas: Do naczynia wlewamy połowę wody, dosypujemy mąkę, dodajemy rozgnieciony czosnek, chleb i resztę wody. Mieszamy. Zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni, aż kwas stanie się kwaśmy. Przecedzamy.

Wywar: Żeberka płuczemy, zalewamy wodą, zagotowujemy. Dodajemy włoszczyznę i resztę składników. Przyprawiamy. Na patelni trzeba zeszklić na smalce cebulkę i dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Gdy warzywa i mięso w wywarze będą miękkie należy dodać cebulkę z kiełbasą. Dajemy rozgnieciony czosnek. Wlewamy zakwas – tyle, ile trzeba. Posypujemy majerankiem i zaprawiamy kwaśną śmietaną . By podkreślić smak żurku, można dodać  trochę chrzanu.

 

CHLEB WIELOZIARNISTY

SKŁADNIKI:

  • 2 kg mąki pszennej,
  • 8 szkl. letniej wody,
  • 10 dag drożdży,
  • 4 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 szkl. płatków orkiszowych,
  • -2 duże garści nasion: np. słonecznika, dyni, siemienia lnianego, sezamu.

WYKONANIE: Ziarna mieszamy z mąką i płatkami, do 1 szklanki letniej wody dodajemy drożdże i czekamy, aż zaczną rosnąć, resztę wody ( tj 7 szklanek) dodajemy do mąki. Wszystko łączymy i przekładamy do nasmarowanych margaryną i obsypanych mąką blaszek keksowych (4 szt). Kiedy ciasto wyrośnie, wstawiamy do nagrzanego do 200 st C „góra-dół” . Pieczemy ok. 50-60 min.

Sporządziła: Dorota Żurowska